Pagina's

dinsdag 7 februari 2012

2012 Flyer Onvoorwaardelijk Basisinkomen - Worden we daar beter van?


Het geld, dat nu reeds in ons sociale systeem circuleert, kan ook zó uitgegeven worden, dat iedereen vanuit de belasting een Onvoorwaardelijk Basisinkomen geniet dat de basisbehoeften dekt, zonder voorwaarden, d.w.z. onafhankelijk van of hij wel of niet werkt, studeert, gehandicapt, jong, oud of arm is.




In een tijd, dat totale arbeidsparticipatie niet meer vanuit de staat waar te maken is, en steeds meer mensen, in plaats van van de loonafhankelijkheid bevrijd te worden, in onwaardige economische afhankelijkheid gedreven worden, zou ieder gewoon een inkomen kunnen hebben, ook al zou hij door economische tegenslag ontslagen worden.

Gaat er dan nog wel iemand werken?

Helaas een veelgehoord argument om dit plan direct van tafel te vegen. De mens blijkt echter vaak pessimistischer t.a.v. wat de ander doet. De meeste mensen (ruim 90 %) aan wie men het vraagt, willen echter nog steeds deelnemen aan een vorm van arbeid. Men wil alleen wel het gevoel hebben dat zijn werk ook zinvol is, en niet alleen noodzakelijk voor het bestaan. Hoe komt het dan dat toch 60 % denkt dat “een ander” er de kantjes vanaf zal lopen? Het blijkt meer te gaan om de mentaliteit die we t.a.v. elkaar hebben, de bereidheid het vertrouwen in elkaar terug te vinden, en de uitdaging aan te durven om het anders te gaan doen.


Door invoering van een basisinkomen geldt in het algemeen:
Wat voorheen gold als recht op arbeid wordt nu vervangen door een algemeen arbeidsonafhankelijk recht op bestaan. Ieder behoudt daarbij een basisbehoeftendekkend inkomen, onafhankelijk van wat hij doet.


Een paar effecten van het Basisinkomen:
Mondigere werknemers
Afschaffing van overdreven betutteling, controle en gecompliceerde, tijdrovende bureaucratie
Werkgevers gaan beter luisteren
Onzinnig werk wordt niet snel meer gedaan
Mensen krijgen ruimte voor eigen keuzes en initiatief
Mensen krijgen ruimte om de eigen talenten te ontplooien
Mensen krijgen ruimte prioriteit te geven aan onderlinge zorg
Mensen krijgen ruimte de eigen plannen te verwezenlijken
Mensen krijgen ruimte rekening te houden met elkaar
Managers die onderdrukken verdwijnen
Leiders die inspireren staan op



Voordelen voor de werknemer:
* Niemand kan nog op grond van een noodzakelijkheid tot zinloze onwaardige arbeid gedwongen worden
* Door herverdeling van de bestaande werkgelegenheid komt er voldoende werk voor wie dat wil. Men is ook vrij om het wat rustiger aan te doen.
* Ieder heeft de mogelijkheid, vrij van bestaanszorgen dat werk te doen, dat hij zelf het meest zinvol vindt
* Onderbetaald werk, sociale uitbuiting (werkende armen) armoede en werkloosheid wordt verleden tijd
* Werkgevers worden gemotiveerd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en zorgen zo zelf voor de voorwaarden om werknemers te werven.
* Iedere bijverdienste is voor de werknemer een vrij besteedbaar vermogen. Pas boven bepaalde loongrens wordt belasting geheven, daardoor worden alleen hoge inkomens belast.
* De mens wordt gerespecteerd als volwaardig creatief deelnemer aan de maatschappij
* De AOW leeftijd is geen probleem meer. Ieder kan zelf bepalen tot hoelang hij (evt in deeltijd) door wil werken.

Voordelen voor de werkgever:
* Hoge motivatie van de geworven vrije medewerkers waardoor de efficiëntie en productiviteit van het ondernemen verhoogd wordt
* Het wordt voor bedrijven goedkoper om mensen in dienst te nemen omdat belasting op arbeid wordt afgeschaft. De werkgever hoeft als loonbetaling niet meer de basis levensbehoeften van de medewerker te financieren. Deze zijn al door het basisinkomen gefinanciëerd. Dat geeft mogelijkheden om flexibeler mensen extra in dienst te nemen of zelf periodes van ziekte of drukkere periodes op te kunnen vangen.  Productie edrijven worden weer vrij om zo efficiënt mogelijk te werken. Als ontslag toch nodig is vallen mensen niet in een gat, maar kunnen terugvallen op een zich ontwikkelend ”cultuurlandschap” en niet meer in een “sociaal niemandsland”.
*  Personeelsintensief werk in b.v. sociale dienstverlening, zorgverlening, gezondheidszorg, onderwijs, milieubescherming, kunst en cultuur, maar ook tot nu toe vaak ondergewaardeerde arbeid als schoonmaak- en vrijwilligerswerk kan eindelijk de waardering en het respect krijgen dat het verdient.
* De burger krijgt duurzame koopkracht.
* Dwang beperkt de creativiteit.

* Vrijheid motiveert.

* Niet meer hoeven werken voor een inkomen, geeft juist de vrijheid om te werken.


Voordelen voor de hele maatschappij:
* Overbodig geworden arbeid kan, zoals de logica van de moderne ontwikkeling dit in feite nastreeft, eindelijk sociaal acceptabel afgeschaft worden. Daardoor komt potentiaal voor nieuwe en zinvollere arbeidsmogelijkheden vrij.
* Door verbetering  van de algemene motivatie en verandering van de loonstructuur wordt de economische positie van Nederland, en de algehele levensstandaard weer aantrekkelijk. Het aanbod van consumptieartikelen en diensten wordt weer gelijkwaardiger aan de koopkracht.
* Gezinsleven wordt ondersteund: Kinderen brengen het geld voor hun eigen levensonderhoud/studie door het aan hen toegekende basisinkomen in zekere zin zelf mee. Ouders kunnen vrij beslissen in welke omvang en in welke rolverdeling zij zichzelf aan de arbeidsmarkt of aan hun kinderen ter beschikking stellen. Maar ook één-ouder gezinnen en alleenstaanden worden tegemoet gekomen en kunnen zonder zorgen eigen keuzes maken in het verdelen van werk en privé.
* Woonkosten besparend omdat samenwonen / leven in groepsverband weer aantrekkelijker wordt.
* Ondersteunt lokale economie en oorspronkelijke ambacht.
* Productie hoeft niet meer te worden uitbesteed aan goedkopere landen met vaak slechte arbeidsomstandigheden (kinderarbeid). Werkgelegenheid blijft waar die nodig is.
* Zelfstandigheid en nieuwe initiatieven worden ondersteund: het is gemakkelijker een eigen bedrijf te beginnen als bestaanszekerheid gewaarborgd is.


* Het Onvoorwaardelijk Basisinkomen is het beste Arbeids-Motivatie Plan, dus eigenlijk ook het beste re-integratietraject, zonder dat het veel extra hoeft te kosten Re-integratiegeld kan zo mogelijk weer gereserveerd worden voor diegenen die echt ondersteuning of scholing nodig hebben om het door henzelf gewenste doel te bereiken.
En waar wordt dat Basisinkomen van betaald?
Het geld voor zo’n omwenteling is al in omloop!!Alleen wordt het nu echter op zo’n manier uitgegeven, dat het de mens in steeds grotere onvrijheid brengt, in steeds meer bureaucratie verstikt, en de burger daarbij steeds armer maakt. De grootste vraag is niet zozeer waar het van betaald moet worden, maar of men bereid is erover na te denken, naar oplossingen te zoeken, en het systeem te veranderen. Maar wie daar meer van wil weten, vindt informatie op de volgende websites:

www.basisinkomen.nl            
Namens Vereniging Basisinkomen



Voor verder perspectief m.b.t het Gelijkheidsgeldsysteem schaf aan:


http://eqafe.com/p/veelgestelde-vragen-gelijkheids-geld-systeem-deel-1



2 opmerkingen:

  1. Cool Sylvie - makkelijk verspreiden zo, dank je :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan weinig toevoegen aan het pleidooi van de Vereniging Basisinkomen. Het woord basisinkomen wekt bij veel mensen schijnbaar de associatie dat "niemand meer hoeft te werken" en dus "de buurman" dat ook niet zal doen, terwijl hij wel evenveel aanspraak zal hebben als "ik" die natuurlijk een hard werkende Nederlander ben. Om aan deze vooroordelen een beetje tegemoet te komen kan misschien een woord als "participatie inkomen", een inkomen dat mensen in staat stelt om "mee te doen"; dat meedoen wordt door werk, werk , werk immers allerminst gegarandeerd en is eerder een verenging van het (samen)leven als een integratie daarin.

    BeantwoordenVerwijderen